maanantai 4. maaliskuuta 2019

Ehditäänköhän tämä 1800-luvun kohde korjata ajoissa?

Kymin vanhalla tehdasalueella Kuusankoskella on runsaasti rakennuksia, joista yhä useampi lähenee sadan vuoden ikää. Toki moni on tuon rajapyykin jo ajat sitten saavuttanutkin, kuten esimerkiksi tämä vanha pahvikuivaamo, joka alkaa olla jo lähempänä 150 kuin sataa vuotta.




Tarkalleen ottaen rakennus on vuodelta 1886, ja se sijaitsee oikeastaan keskellä Kymijokea - Kuusaansaaressa. Joen pientä saarta on tosin hieman hankala hahmottaa, koska se on aikoinaan rakennetty käytännössä täyteen teollisuutta. Hieman mutkia suoristaen voisi sanoa, että saaren rannan, ääriviivat, erottaa parhaiten rakennusten seinistä.


Pahvikuivaamon olemassaolon jatkoksi syntyi alkuvuodesta 2019 mielenkiintoinen episodi, kun jo pitkään tyhjillään olleen rakennuksen nykyinen omistaja Kemira Chemicals haki huonoon kuntoon päässeelle (ei kai sentään päästetylle...?) rakennukselle purkulupaa Kouvolan kaupungilta.



Lupa käsiteltiin - ja hylättiin. Purkamisen sijaan omistajaa kehotettiin korjaamaan merkittävässä  ympäristössä sijaitseva merkittävä rakennus. Muun muassa Kouvolan Sanomat ja Yle uutisoivat asiasta.

Kuvaamassa kävin 27.helmikuuta. Vaikka komeaa ja ehjääkin on paljon jäljellä, näyttää rakennus paikoin aika hurjalta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti