maanantai 24. huhtikuuta 2017

Saimaa harkitsee sulamista

Huhtikuun loppupuoli 2017 Saimaalla, viikkoa ennen vappua. Puumalan eteläisellä saaristoalueella vesi on paikoitellen laajalti ja ja osin paksustikin jäässä. Sen kestävyyteen luottaminen ei enää iltapäivisin kuitenkaan ole viisasta. Kelirikkoveneellä pääsee.

Lehmäinselän ja Hätinvirran välisellä alueella rannat ovat monin paikoin käytännössä auki noin metrin verran. Isot vedet silti vielä muutamia laiva- ja veneväylien osia lukuunottamatta puolipilvisessä säässä koko ajan väriään vaihtavan jääkannen alla.

Kevään eteneminen on ajoittain nopeaa. Seurasin lauantaina 22. huhtikuuta pienveneväylän rannalla saaressa kuinka kahden muun saaren pohjoiskärkien tasalla ollut jään reuna alkoi tuulenpuuskan voimasta vetäytyä ja teki sitä kerralla toistasataa metriää. Huima tunne seurata rannalla kun jään reuna vain lähenee vähitellen.

Sittemmin viikonvaihteen aikana sulaminen seisahtui. Ennen vappua se saa ja ottaa taas uutta vauhtia kohti kevättä, kesää ja sulia vesiä. Siihen uskoen ja sitä odottaen.




























Ai niin, tämän jutun otsikkoon liittyen; tällainen oli tilanne vuoden 2017 alkaessa samoilla vesillä muutamia kilometrejä etelämpänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti